Tips van mij als trouwfotograaf voor bruidsparen

7 maart 2022

Hoe je van je grote dag kan genieten en tegelijk mooie foto’s hebt. Natuurlijk willen jullie en de trouwfotograaf dat jullie trouwfoto’s prachtig worden. Ik weet dat je je misschien niet altijd (of helemaal niet) op je gemak voelt voor de camera.

Let daarom niet teveel op mij en mijn camera. Maar richt je aandacht vooral op  je aanstaande partner, gasten en je bruiloft. Ik zorg wel dat ik klaar sta om de speciale gelegenheden te fotograferen. Lachen, lekker gek doen en vooral genieten. Zodat we samen tot het beste en mooiste resultaat komen.

Hier een aantal handige tips van mij als trouwfotograaf hoe je je kunt voorbereiden om het meeste uit de trouwfoto’s te halen.

Tip 1: Boek een verlovingsshoot

Een verlovingsfotoshoot is niet alleen om mooie foto’s van jou en je partner te laten maken, maar het is ook de perfecte ‘oefening’ voor jullie trouwdag. Tijdens een verlovingsfotoshoot leer je je fotograaf beter kennen en je wen alvast een beetje om voor de camera te staan. Zo weten jullie wat je kan verwachten op jullie grote dag en zal de fotoshoot niet meer zo spannend zijn. Hoe minder zorgen, hoe beter!

Extra tip: Gebruik de foto’s van deze fotoshoot ook voor op je save the date kaart of uitnodiging.

Tip 2: Maak je klaar in een ruime ruimte met veel natuurlijk licht

Yay, het is eindelijk zover de grote dag! Tijdens het ‘getting ready’ moment leg ik vaak al heel wat bijzondere momenten vast: emotionele familie, je moeder/vader die je helpt met het aantrekken van je jurk of pak, misschien zelfs een paar tranen hier en daar, het schrijven van de gelofte, enthousiaste vrienden die helpen met de last-minute details en andere speciale momenten die je met liefde wil terug kijken door de jaren.

Houd er rekening mee dat donkere, rommelige kamers de de sfeer in deze foto’s heel erg kunnen verminderen, dus zorg ervoor dat je:

– Dat je je klaar maakt in een nette kamer met veel natuurlijk licht
– Je je haren en make-up doet voor een groot raam
– Alle kunstmatige verlichting en tv’s uit zet
– Bewaar onnodige items (tassen, flessen, koffers, wasgoed, enz.) in een aparte ruimte of in de kast. Zodat ze niet in beeld zijn op de foto’s.

Je kan ook altijd overwegen om een stijlvolle AirBnB te huren op een mega mooie locaties. Zo heb je een mooie locatie en hoef je je geen zorgen te maken of alles wel schoon en netjes is.

Extra tips: Houd altijd rekening met wat extra tijd ( 15 – 20 min), je hebt het zeker nodig, zo niet voor het maken van mooie foto’s dan wel dat je niet op het laatste moment hoeft te stressen en snel moet doen. Heb je bridesmaids? Maak er dan een extra moment van! Denk aan foto’s van jullie samen in toffe kimono’s. En wanneer de bridesmaids hun jurken al aanhebben dat zij jou helpen met de jurk aantrekken.

Tip 3: Leg je wedding stationary en andere items klaar

Zorg ervoor dat de spullen met persoonlijke waarde die je graag gefotografeerd wilt hebben klaar liggen voordat de fotograaf arriveert. Alles wat een betekenis heeft en het is belangrijk voor jou leg ik met heel veel liefde vast.

Zorg er ook sowieso voor dat de volgende spullen klaar liggen. Dit zodat de fotograaf alles meteen kan pakken en jou niet hoeft te storen in de ochtend. Denk aan; trouwringen, verlovingsring, parfum, sieraden, trouwschoenen, sluier, haar sieraad, trouwjurk, bruidegom (strik) stropdas, manchetknopen, colbert bruidegom, trouwkaart, bruidsboeket en eventueel als je het leuk vindt jullie geloftes geschreven op een mooi stuk papier (gaaf om samen met je trouwring vast te leggen). 

Tip 4: Doe een ‘first look’

Een ‘first look’ vindt plaats vóór de ceremonie. Dit is het moment waar jullie elkaar voor het eerst gaan zien in trouwkleding, spannend! Tijdens deze ‘first look’ kunnen jij en je partner genieten van een rustig moment alleen voordat jullie grote dag officieel begint.

Vaak vindt er na de ‘first look’ nog een kleine fotosessie plaats. Win-win situatie jullie zien er beide nog op je best uit net uit de visagie. Zo hoef je op een later tijdstip van de dag geen complete fotoshoot meer in te plannen. Wel willen veel fotograferen jullie tijdens zonsondergang nog heel even meenemen om wat foto’s te maken.

Een aantal tips voor de ‘first look’:
– Zorg voor een mooie open locatie of dit nu in de natuur is of in een stad. Een open locatie zorgt ervoor dat de fotograaf makkelijk en snel om jullie heen kan bewegen zonder jullie in de weg te lopen en natuurlijk om dat ene perfecte shot te maken.
– Spreek af dat de bruidegom alvast staat te wachten op locatie. Dit het liefst met zijn rug naar jou toe. Waarom? Dit zodat jij van achteren aan komt lopen. En wanneer jij bijna bij je hubby to be bent, tik hem dan op zijn schouder zodat hij zich kan omdraaien naar jou. Wedden dat zijn mond van je zal open vallen, er misschien zelfs wel een traantje vloeit en dit prachtige foto’s worden?

Tip 5: (Unplugged) ceremony

Over ‘walking down the aisle’ gesproken, overweeg een unplugged ceremony. Vraag je gasten hun mobiele telefoon, tablet niet te gebruiken en niet op te staan ​​in het gangpad. Dit om te voorkomen dat er ineens iemand voor de lens van jullie ingehuurde fotograaf/videograaf gaat staan om een foto te maken tijdens bijvoorbeeld dé kus. En wie wil er trouwfoto’s met een stel mobiele telefoons, tablets en camera’s in de lucht gericht op jullie? Ga daarom voor een ‘unplugged ceremony’. Zo kunnen jullie gasten echt genieten van dit speciale moment op jullie grote dag.

Enkele ideeën om je gasten te informeren over jullie ‘unplugged ceremony’:

– vermeld het op de huwelijksuitnodiging/infokaart
– Vermeld het op een bord waar de ceremonie wordt gehouden
– vraag het aan de spreker/priester om de aankondiging te doen voordat de ceremonie begint. Zodat je iedereen er nogmaals even aan herinnert.

Nog een aantal tips zodat de fotograaf nóg mooiere foto’s kan maken tijdens de ceremonie:

– Maak de ceremonie extra speciaal. Schrijf allebei geloftes voor de ander (op een mooi stukje papier) om dit vervolgens met de ceremonie aan elkaar voor te lezen. Dit maakt het nog persoonlijker én traan weg pink momentjes gegarandeerd.
– Nadat jullie elkaar het ja-woord hebben gegeven volgt dé eerste kus die jullie elkaar geven als man en vrouw. Zorg ervoor dat het een extra lange mooie kus is!
– Als jullie de zaal verlaten maak er een extra leuk moment van want het is officieel jullie zijn getrouwd! Juich, lach naar je vrienden en familie, vier dat jullie nu eindelijk getrouwd zijn. En stop nog even aan het einde van het gangpad om elkaar nog een kus te geven. Let er wel op dat je je boeket niet net voor je hoofd houdt, zorg dat je boeket ongeveer ter hoogte van je buik houd.

Tip 6: Vermijd hard en ongelijk licht tijdens de buiten ceremonie

Als je ceremonie buiten plaatsvindt, zorg er dan voor dat je het harde licht van de middag vermijdt door het op een later tijdstip te plannen wanneer de zon niet zo sterk is. Als je geen controle hebt over de timing, probeer dan jezelf en de sprekers helemaal in de schaduw te plaatsen. Zodat je geen donkere, lelijke schaduwen op je gezicht hebt. Probeer ook gevlekt licht te vermijden, zodat je niet overal schaduw/licht plekken hebt. 

Is er geen schaduw aanwezig op de locatie? Maak je geen zorgen. Wat je in dit geval zou kunnen doen, is jezelf en de spreker zo te plaatsen zodat de zon achter jullie staat. Want foto’s met tegenlicht zien er geweldig uit en je hebt ook geen last van dichtgeknepen ogen door de felle zon.

Tip 7: Vraag naar de instructies voor het fotograferen in de kerk

Als je een kerkelijke ceremonie hebt, raad ik je aan de priester te vragen of er beperkingen gelden voor de fotograaf. In sommige kerken mag de fotograaf bijvoorbeeld alleen vanuit het gangpad of vanaf de achterkant fotograferen, terwijl het altaar niet toegankelijk is. Sommige zijn meer tolerant en laten de fotograaf vrij bewegen, maar staan ​​geen flitsfotografie toe. Zo weet de fotograaf waar hij/zij aan toe is en mag fotograferen tijdens de ceremonie.

Tip 8: Maak van te voren een lijst met namen voor de groepsfoto’s

Aangezien er veel tijd verloren gaat aan het vinden en verzamelen van mensen, raad ik het aan om eerst een foto te maken van de grootste groep mensen. Daarna kun je kleinere groepen gaan vormen terwijl de mensen er nog zijn. Wijs iemand (bijvoorbeeld de ceremoniemeester) aan die mij helpt met het verzamelen van de groepen.

Om alles soepel te laten verlopen, maak een lijst met de must-have groepsfoto’s, natuurlijk begin je met de belangrijkste groepsfoto’s eerst. Deel deze lijst met de verantwoordelijke persoon (bijv. de ceremoniemeester) voor het verzamelen van de mensen. Het kan snel vermoeiend worden om voor elke foto te glimlachen, dus probeer prioriteiten te stellen en indien mogelijk het aantal groepsfoto’s te beperken. Ik zou ook maximaal 15 verschillende groepen noteren, anders ben je bijna de gehele borrel weg.

Houd bij het schatten van de tijdverdeling er rekening mee dat het minimaal 5 minuten kan duren voordat een groepsfoto is gemaakt.

Tip 9: Foto’s maken tijdens het gouden of blauwe uurtje

Mijn twee absolute favoriete momenten om in te fotograferen. De beste tijd om foto’s in te maken is ongeveer een uur voordat de zon ondergaat, tijdens het zogenaamde ‘gouden uur’ of een uur nadat de zon is ondergegaan, ook wel bekend als het ‘blauwe uur’.

Bij beide is het licht enorm mooi, zacht en romantisch, dus ik zou aanraden om je tijdlijn zo te organiseren dat je een venster van minimaal 30 minuten hebt waarin je met je fotograaf en videograaf kunt verdwijnen op locatie of naar een locatie dichtbij in de buurt om enkele mooie foto’s te maken.

Mooie fotoshoot locaties zijn bijvoorbeeld het strand, de heide, zandheuvels en een mooi veld gevuld met bloemen, maïs of granen.

Tip 10: Gebruik géén gekleurde belichting tijdens de ‘first dance’

Zorg ervoor dat er tijdens je eerste dans geen gekleurde lichten worden gebruikt. Dit kan zorgen voor ongewenste effecten in foto’s zoals jullie gezichten vol met gekleurde vlekken. Deze vlekken kunnen enorm storend in de foto’s omdat ze vaak niet volledig uit de foto bewerkt kunnen worden. Mijn suggestie is om alleen helder licht te gebruiken totdat je klaar bent met dansen en de rest van het feest begint.

Houd er ook rekening mee dat lasers erg gevaarlijk kunnen zijn voor het netvlies van het oog én zelfs nog gevaarlijker voor camerasensoren. Dus het beste is om helemaal geen lasers te gebruiken.

Als je bruiloft buiten plaatsvindt, raad ik je aan om je eerste dans meteen buiten te houden als je terug komt van de minisessie tijdens zonsondergang. Zo kunnen we nog net gebruik maken van het prachtige gouden of blauwe licht. Plaats overal wat kaarsen op de tafels en hang lichtslingers op. Dit maakt het moment nog gezelliger en magischer én het ziet er ook geweldig uit op de foto’s.

Extra tips:
– Willen jullie de afsluiting van de bruiloft extra speciaal maken? Laat jullie gasten dan een erehaag maken, geef ze allemaal sterretjes en stop halverwege de erehaag om elkaar een lange kus te geven terwijl jullie vrienden en familie jullie verlichten met de sterretjes. Ook zijn wensballonnen zijn erg mooi!
– Ik ben ongeveer vaak maar maximaal 1 tot 1,5 uur aanwezig op het feest. Koop daarom wegwerp camera’s en leg die op tafels neer. Zo kunnen mensen zelf foto’s van elkaar maken tijdens het feest, wedden dat je in een scheur ligt als je de foto’s hebt laten ontwikkelen? Zorg ook dat je ook dozen neerzet waar mensen de volle wegwerpcamera’s in kunnen stoppen en eventueel een nieuwe kunnen pakken.

Tip 11: Geniet van jullie grote dag

Want daar draait het natuurlijk om! Jullie trouwdag is een van de belangrijkste momenten in jullie leven en het is belangrijk dat jullie hier enorm van genieten. Hoe meer ontspannen jullie zijn, hoe meer plezier je hebt en dat zie je terug in jullie trouwfoto’s.

SHARE THIS STORY