JAMIE.
loading...

City guide Marrakech, Morocco »

1 November 2018
Scarabeo camp Marrakech Morocco

Magisch en rauw. Twee woorden die Marrakesh perfect omschrijven. Met 3 vriendinnen bezocht ik deze prachtige stad, wat op zich best even een kleine cultuur shock was, althans voor ons. De mega drukke soeks waar je in verdwaalt, vol met mensen, vol met winkeltjes, winkellieden die op een andere manier handelen dan dat wij gewend zijn, wat opdringeriger.

Er rijden brommers vol gas door de smalle straten, ezels met wagen en hier en daar rent er een kat voorbij je voeten. Er worden tassen, specerijen, schoenen noem het maar op verkocht. Als je eenmaal gewend bent aan de drukte, en het geroezemoes om je heen negeert, zie je pas al het moois om je heen. Maar wat vaker nog mooier is, is wat er achter de imposante deuren schuilt. Prachtige jardins, riads en hippe lunch plekken. Wauw!

Kledingadvies: Wat moet ik dragen?

Door vele toeristen zijn de mensen in Marrakech wel wat gewend, maar uit respect voor de bevolking moet je er niet té bloot bijlopen. Diepe decolletés, te korte rokjes of jurkjes en doorschijnende kleding zijn echt not done. Bij het bezoeken van musea, openbare gebouwen en religieuze plekken wordt er verwacht dat schouders, buik en knieën bedekt zijn. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Ik zorgde dat ik altijd een sjaal bij had zodat ik ieder moment mijn schouders kon bedekken. Verder had ik veel luchtige lange broeken bij of maxi jurken. In de riad of andere plekken waar je gaat zwemmen is het na mijn ervaring totaal geen probleem als je zwemt in bikini of badpak

Fotograferen en filmen

Niet iedereen vind het fijn om vastgelegd te worden op foto. Vraag daarom eerst toestemming aan de persoon die je graag wilt fotograferen. Dit geldt ook voor het fotograferen van de winkels en de producten.

Bij straatartiesten en slangenbezweerders geldt dat fotograferen je geld kost. Zorg er altijd voor dat je wat kleingeld op zak hebt voor het geval je mensen vast wilt leggen. Rond de vijf dirham is vaak voldoende.

Vliegvelden, militaire objecten en stuwdammen mogen niet gefotografeerd worden. Pas dan ook op met het fotograferen van agenten en soldaten in uniform.

Nep gidsen

Marokko kent veel zogenaamde ‘faux guides’, beter gezegd: nep gidsen. Dit zijn Marokkanen die je op straat aanspreken om je de weg te wijzen. Ze kunnen heel vasthoudend zijn en willen je eigenlijk altijd iets verkopen, vaak met bezoeken aan winkeltjes van de hele familie. Probeer je hier niet te veel aan te ergeren en zeg gewoon vriendelijk “nee dankje” en loop door.

Wil je de weg weten of heb je ergens vragen over? Vraag het aan iemand in je riad, zij brengen je met alle liefde overal naar toe. Zo is Imad (van Riad Abaka) met ons mee Marrokaanse SIM-kaartjes gaan halen. Ook ging hij met ons meer naar een supermarktje aan straat om de hoek waar hij ervoor zorgde dat we niet meer betaalde als de locals. Ook Hayar zorgde ervoor dat we altijd veilig op pad gingen en terugkwamen, en gaf ons veel fijne tips.

Veiligheid

Marrakech is een relatief veilige vakantiebestemming zonder extreme veiligheidsrisico’s. Zoals op zoveel plekken waar veel toeristen komen moet je wel goed op je spullen letten zoals in elke grote stad. Op markten en straat zijn veel zakkenrollers die in de drukte gemakkelijk toe kunnen slaan. Ik neem altijd een heuptasje mee die je niet makkelijk kan open ritsen.

Vervoer en taxi’s

Het enige waar je vervoer voor nodig hebt is om van airport naar je Riad te komen en weer terug. En als je naar het nieuwe gedeelte wil. Wij hebben geen taxi gepakt, ze raadde ons dit streng af om te doen omdat we alleen met 4 vrouwen waren. Uiteindelijk heeft een retourtje aiport en retourtje naar het nieuwe gedeelte van Marrakech ons in totaal 60 euro gekost. Dit vervoer hebben wij geregeld via onze riad.

Accommodatie boeken in het oude gedeelte
of nieuwe gedeelte van Marrakech?

100% zeker het oude gedeelte! De medina is veel sfeervoller en mooier. Het nieuwe gedeelte vonden wij niet zo heel bijzonder. Je vindt er veel normale winkels zoals de H&M en McDonalds. Maar wat wel echt een must visit is in het nieuwe gedeelte is de de prachtige YSL tuin (Jardin Majorelle).

ACCOMODATIES

In Marrakech
Riad Abaka Marrakech Riad Ghali

Riad Abaka

Wij verbleven in het prachtige riad Abaka, midden in de medina en eigenlijk is alles op loop afstand. Je zit midden in de soeks, zo ben je snel bij het beroemde plein Djemaa El Fna, is er een groter zwembad om de hoek bij riad Ghali waar je gratis gebruik van mag maken. Heerlijk om even af te koelen na een warme dag. Ook kan je heerlijk zonnen boven op het dakterras.

En zijn de hosts Imad en Hayar mega lief en kan je altijd om hulp vragen. Ze geven je met alle liefde tips over hun geliefde stad. De kamers zijn prachtig en schoon, het ontbijt is lekker en ze hebben ook een schildpad rondlopen die wij *fransaccent* Jean-Pierre hebben genoemd. Mocht je naar riad Abaka gaan, doe Imad dan de groetjes van de “4 Dutch girls”.

Scarabeo camp

Wil je een nachtje in de Agafay woestijn slapen? En een mega mooie sterren hemel bewonderen op het prachtige kamp. Wees niet bang want het is niet kamperen maar echt glamping. Je slaapt in een heerlijk bed, er is een (compost) wc en stromend water. Dus als je wilt kan je gewoon douchen. Kosten voor een nachtje een 4 persoons tent 3 080 dirham incl. ontbijt (ong. €280)

Wij lieten ons ophalen bij onze Riad en weer afzetten wat ons 550 dirham (ong. €50) kostte. We werden begroet door het vriendelijke personeel en kregen heerlijke Marokkaanse munt thee met wat lekkers. Niet veel later maakte wij een ritje op de dromedarissen, 495 Dirham per persoon (ong. €45).  Daarna genoten we van een heerlijk diner, 440 dirham per persoon (ong. €40). Zorg dat je niet veel hebt gegeten want je rolt echt rond en gezond de tent uit.

Alcohol in Marrakech en Marokko

Consumptie van alcohol is verboden voor moslims. In sommige plaatsen is alcohol te krijgen maar je moet het maar net weten. Héél soms staat het op de kaart zoals bij Café Arabe. Het is dan natuurlijk wel relatief duur, zo’n 25 dirham voor een biertje.

Wij hebben per toeval in het nieuwe gedeelte van Marrakech om de hoek bij Jardin Majorelle een supermarktje ontdekt waar je eventueel bier, wijn of sterke drank kan halen.

Hotspots Marrakech

Een aantal tips waar je heerlijk kan ontbijten, lunchen, dineren en meer.

Het eten in Marrakech kan een uitdaging zijn voor sommige, want wat een boer niet kent… Het is vooral veel proberen en genieten van al het lekkers. Bij Le Jardin kan je bijvoorbeeld ook kipspiesjes bestellen, ook bij L’Adresse kan  je ook heerlijke Europese gerechten bestellen en bij Roti D’or kan je zelfs overheerlijke burrito’s bestellen.

Ontbijt, lunch en diner in Marrakech

✧ Nomad
✧ Le Jardin 
✧ Zwin Zwin Café (Momenteel gesloten)
✧ L’Adresse 
✧ El Fenn
✧ Atay Café
✧ Grand Café de la Poste
✧ Roti D’or 
✧ Cafe Des Epices
✧ Latitude31

Een voor een zijn deze plekken ook nog eens mega fotogeniek!

Must see Marrakech
Must sees & must visits in Marrakech

✧ Ben Youssef Moskee (Gesloten, bezig met renovatie)
✧ Ben Youssef Madrasa
✧ Jardin Majorelle
✧ Djemaa el Fna
✧ Koutoubia Moskee
✧ Menara gardens
✧ Bab Agnaou
✧ Yves Saint Laurent Museum
✧ El Badi Paleis
✧ Hammam in een spa

Instagram guide

Instagrammable spots in Marrakech

Le Jardin Secret 
Een tuin en een leuke plek om te genieten van een hapje en drankje. Let wel op je betaald hier entree per persoon, ook als je alleen een drankje wilt doen.

NOMAD 
Prachtige plek met uitzicht over de daken van Marrakech. Hier kan je ook meteen genieten van een hapje of drankje.

La Mamounia 
Het beroemde hotel in Marrakech. Wij gingen hier naar toe en wilde heel graag een foto op deze locatie maken. Alleen werd op geen een blog verteld dat je daar dus niet zomaar foto’s kan/mag maken. Deze plek kan namelijk alleen maar gereserveerd worden voor fotoshoots, ik heb maar niet naar de prijzen gevraagd haha. Verder mag je wel vrij rondlopen in dit hotel en de tuin is zeker aan aanrader.

De souks 
Ieder hoekje van de souks zijn mega fotogeniek dus kijk goed rond en je kan hier echt mega toffe foto’s maken. Zo maakte ik bijvoorbeeld een toffe foto bij een lampenwinkel nadat ik uiteraard toestemming aan de eigenaar had gevraagd. En vergeet niet foto’s te maken voor een van de imposante deuren.

Medersa Ben Youssef 
Hier zijn wij zelf helaas niet geweest. Hmm goede reden om een keer terug te gaan. Maar het is er echt prachtig als ik alle foto’s moet geloven. De Medersa was meer dan vier eeuwen lang een thuis voor studenten op zoek naar kennis in verschillende wetenschappen.

Scarabeo Camp 
Het tentenkamp waar wij hebben geslapen, was echt mega fotogeniek. Poseren met de dromedarissen, voor de te leuke tentjes en ‘s avonds al die sterren. Wauw!

Riad Yasmine of Riad BE 
Al die foto’s van die instagrammers in een mooie riad met zwembad en fruit.  Die zijn gemaakt bij Riad Yasmine of Riad BE. Je hoeft hier niet perse te overnachten om foto’s te maken je kan bij beide ook een lunch reserveren en ondertussen dé instagram kiek maken.

Jardin Majorelle 
De prachtige Yves Saint Laurent tuin. Je bent omgeven door cactussen, bloemen, fonteinen en kleurrijke planten. In de tuin liet Franse kunstenaar Jaccques Marjorelle een atelier bouwen dat in de schitterende kleur kobaltblauw werd geschilderd (en later werd deze kleur weer naar hém vernoemd: majorelleblauw). Jardin Majorelle is zeker een van de kleurrijkste plekken van Marrakech, perfect om instagram kiekjes te maken.

Koutoubia Moskee
Ja ook ik heb hier een Instagram kiekje gemaakt. Ik ‘danste’ namelijk voor de fontein met op de achtergrond de prachtige Koutoubia Moskee. Ik ben benieuwd naar de foto’s die jullie hier gaan maken.

Berbers en arabieren

Er zijn in Marokko etnische verschillen. Voor de komst van de Arabieren woonden in Marokko voornamelijk Berbers. Zij komen aan hun naam vanwege het feit dat de Romeinen, die er ooit geheerst hebben, talen van niet-Romeinen maar brabbelarij vonden, een soort rabarber-taaltje. Zo komen de woorden ‘barbaar’ en ‘berber’ de wereld in.

De Berbers zelf noemen zich vaak Imazighen (vrije mensen) of bij de naam van hun specifieke volk; De Imazighen, Riffi, Tamazigh of Soussi.

Bron: Marokkomaatwerk.com

De soeks

Een soek (ook wel souks) is een Arabische markt. De soek bevindt zich vaak in de open lucht. In een iets groter dorp of een stadje is hij vaak overdekt. Vele handelaren proberen hun handel te verkopen volgens een methode die heel anders is dan men in Europa gewend is. De prijzen worden door onderhandeling vastgesteld.
Succesvol onderhandelen in de Soeks

Shoppen in de Souks in Marrakech is een onvergetelijke ervaring. Nadat je gewend bent aan de chaos en drukte zie je al het moois om je heen. Prachtige (zilveren) theepotten, zijden sjaals, heerlijk ruikende kruiden, kleurrijke babouches en schalen. Prachtige leren poefs en sieraden.

Maar dan je hebt een item gezien dat je enorm graag wilt hebben er is alleen geen prijs te bekennen. Hier begint het onderhandelen met de verkoper. Een goed humeur en gevoel voor humor is het beste begin voor succesvolle onderhandelingen. Zorg dat je altijd beleefd ook als je niet tot een akkoord komt. Ook in winkels waar vaste prijzen gelden kun je proberen te onderhandelen, bijvoorbeeld als je meerdere dingen koopt.

Het werkt vaak om te doen alsof je niet meer geïnteresseerd bent en aanstalten maakt om te vertrekken. Vaak kan de prijs dan plots toch nog een stukje omlaag. En vaak hoe meer toeristen op de locatie, hoe duurder het product. Zo heb ik een tof rieten tasje op de kop weten te tikken voor 7 á 8 euro.

Algemene tips

✧ Bedenk van te voren wat je wilt betalen voor het product. Ding af, en begin bij 1/3 van wat je wil betalen.

✧ Wil je een idee over hoeveel alles eigenlijk kost? Ga dan even langs Ensemble Artisanal. Dit is een klein winkelcentrum waar je kwaliteitsvolle zaken kunt kopen tegen een vaste prijs. Of vraag het aan het personeel in je riad.

✧ Controleer gouden en zilveren artikelen altijd op echtheid.

✧ Tel het wisselgeld nog even na voor je vertrekt.

✧ Let erop da je het artikel krijgt wat je op het oog hebt en geen goedkopere variant.

✧ Let op als je een kop thee aanneemt in de Souks. De verkoper gaat er dan vanuit dat je het product ook daadwerkelijk gaat kopen.

Winkel tips

Voor tapijten
Bazaar Chichoua

Voor zilverwerk, houtwerk of juwelen
Ministero del Gusto, L’Orientale of Trésorie du Sud

Leren producten
Place Vendom

Accessoires en kleding
Max & Jan 

Tips souks marrakech
Hoe lang verblijven in Marrakech?

Wij verbleven in Juli 9 nachten (10 dagen) in Marrakech. Ja dit was best lang maar we hebben ook een nacht in Scarabeo geslapen. En we hebben geen spijt gehad dat we zo’n lang verblijf hadden. Dit omdat het er 40+ graden was en bij de minste beweging het zweet overal vandaan kwam. We hebben in die 10 dagen op ons gemak heel Marrakech kunnen ontdekken zonder ons te hoeven haasten. Heerlijk kunnen genieten aan het zwembadje van de riad.

Je hebt zeker wel 4 á 5 dagen nodig om Marrakech volledig te ontdekken. Mocht je ook nog een nachtje in Scarabeo willen slapen zou ik je verblijf 1 of twee dagen verlengen.

Pin it like it's hot

Vergeet niet deze ultieme Marrakech city guide op een van jouw Pinterest boards te delen

Zodra ik nieuwe tips, hotspots en andere weetjes heb over Marrakech voeg ik deze toe aan city guide. Vergeet dus niet regelmatig deze city guide te checken.

Recent posts
4 tips om foto’s veilig te back-uppen »
Je hebt de foto's van je bruiloft of fotoshoot ontvangen. Maar doe jij genoeg om deze dierbare foto’s veilig te stellen?
Tips van mij als trouwfotograaf voor bruidsparen »
Hoe je van je grote dag kan genieten en tegelijk mooie foto's hebt...

    2 comments

  • Mark de Groot 12 December 2018
    Reply

    Mooi geschreven stukje met veel bruikbare informatie. Top gedaan.

  • Leave a comment